Η τεχνική της Retzius-sparing ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής (RS-RARP), αποτελεί τη νεότερη τεχνική, όσον αφορά τον τρόπο χειρουργικής αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη. Αποκαλείται RS-RARP, γιατί ο χώρος του Retzius παραμένει ανέπαφος κατά τη διενέργεια της επέμβασης. Αυτό είναι και ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα.
Ανώτερη σε σχέση με την Κλασική Μέθοδο
Μέχρι το 2014, μόνο 3 άνθρωποι παγκοσμίως πραγματοποιούσαν τη συγκεκριμένη επέμβαση.
Τα τελευταία χρόνια εντούτοις, παρατηρείται ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στροφή αρκετών χειρουργών στην εκμάθηση και πραγματοποίηση της συγκεκριμένης τεχνικής, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση από του Menon et al της πρώτης τυχαιοποιημένης μελέτης, που συνέκρινε τα αποτελέσματα της RS-RARP vs. της κλασσικής πρόσθιας προσπέλασης.
Στην ανωτέρω μελέτη αναδείχθηκε σημαντική υπεροχή στο ποσοστό εγκράτειας των ούρων ασθενών που χειρουργήθηκαν με τη RS-RARP τεχνική, ιδιαίτερα την πρώτη εβδομάδα μετά την αφαίρεση του καθετήρα (45% vs 15%).
Πως γίνεται η επέμβαση
Η επέμβαση της RS-RARP αρχίζει και ολοκληρώνεται μέσω μιας εγκάρσιας τομής στο περιτόναιο, μήκους ελάχιστων εκατοστών, στον χώρο του Δουγλασσείου.
Στη συνέχεια ακολουθεί η παρασκευή και απολίνωση των σπερματικών πόρων και σπερματοδόχων κύστεων, η παρασκευή της περιτονίας του Denonvillier και η απώθηση του ορθού.
Ακολουθεί η παρασκευή και διατομή των αγγειονευρωδών δεματίων της στύσης, η παρασκευή και διατομή του κυστικού αυχένα, η απώθηση της ουροδόχου κύστης από την πρόσθια επιφάνεια του προστάτη, η διατομή της ουρήθρας στην κορυφή του προστάτη και τέλος η κυστεοουρηθρική αναστόμωση.
Η επέμβαση ολοκληρώνεται με τη συρραφή της αρχικής τομής στο χώρο του Δουγλασσείου, απομονώνοντας ουσιαστικά την περιοχή της επέμβασης από την περιτοναϊκή κοιλότητα και μετατρέποντας την κατά κάποιο τρόπο σε εξωπεριτοναϊκή επέμβαση, σημαντικό όσον αφορά τις πιθανές μετεγχειρητικές επιπλοκές αιμορραγίας και διαφυγής ούρων από την αναστόμωση (ΕΙΚ.1).
Υπεροχή στο λεμφαδενικό καθαρισμό
Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που αναφέρονται με τη RS-RARP, είναι το πλεονέκτημα της ταχύτερης και πλήρους επανόδου στην εγκράτεια των ουρών.
Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι διατηρούνται ανέπαφες πολύ βασικές ανατομικές δομές που συμμετέχουν στον μηχανισμό της εγκράτειας των ούρων, όπως οι ομφαλοκυστικοί σύνδεσμοι, η κυστεοπροστατική επιμήκης μυϊκή στιβάδα, η ενδοπυελική περιτονία και ο χώρος του Retzius με τους ηβοπροστατικούς συνδέσμους και το φλεβικό πλέγμα του Santorini.
Ο τραυματισμός κάποιων ή όλων των ανωτέρων δομών είναι αναπόφευκτος με όλες τις άλλες υπάρχουσες τεχνικές ριζικής προστατεκτομής. Έτσι, σε όλες τις συγκριτικές μελέτες, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η τεχνική της Retzius-sparing υπερτερεί, τόσο όσον αφορά τον χρόνο επανόδου στην εγκράτεια των ούρων, αλλά και όσον αφορά τo συνολικό ποσοστό ασθενών που είναι εγκρατείς, έναντι της τεχνικής της πρόσθιας προσπέλασης.
Ταχύτερος Χειρουργικός Χρόνος
Ένα δεύτερο πλεονέκτημα είναι και ο ταχύτερος χειρουργικός χρόνος στη RS-RARP, καθώς αποφεύγονται σημαντικοί χρόνοι, που είναι απαραίτητοι για την παρασκευή των ανωτέρω δομών στις άλλες τεχνικές προστατεκτομής.
Διατήρηση Στυτικής Λειτουργίας
Πολλές θετικές αναφορές γίνονται επίσης και στα αποτελέσματα της στυτικής λειτουργίας, μιας και φαίνεται ότι με τη διατήρηση των επικουρικών αιδοιϊκών αρτηριών και των κλάδων των αγγειονευρωδών δεματίων της στύσης που περνάνε από το χώρο του Retzius, διατηρείται καλύτερα η αιμάτωση του πέους.
Η εμπειρική μας παρατήρηση επιβεβαιώθηκε πλέον και σε μελέτες, με τελευταία ανακοίνωση, τη συγκριτική μελέτη ογκολογικών αποτελεσμάτων δείγματος 500 και πλέον ασθενών που ανακοινώθηκε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό συνέδριο Ουρολογίας.
Στη συγκεκριμένη μελέτη, φάνηκε ότι δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των ογκολογικών αποτελεσμάτων ανάμεσα στη τεχνική της RS-RARP και της κλασικής πρόσθιας προσπέλασης ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής.
Επιπλέον, για τους χειρουργούς που πραγματοποιούν τη NeuroSafe (Neurovascular Structure Adjacent Frozen Section Examination) τεχνική, στέλνοντας διεγχειρητικά προς ταχεία βιοψία τον προστάτη, η RS-RARP επιτρέπει ευκολότερη δευτερογενή εκτομή των αγγειονευρωδών δεματίων που μπορεί να βρεθεί ότι διηθούνται κατά την παθολογοανατομική εξέταση. Και αυτό, γιατί όταν διενεργηθεί η κυστεοουρηθρική αναστόμωση με τη τεχνική της RS-RARP, η ουροδόχος κύστη παραμένει ψηλά, επιτρέποντας σχεδόν την πλήρη όραση των αγγειονευρωδών δεματίων.
Καινοτόμος Τεχνική με Πολλαπλά Οφέλη
Συμπερασματικά, η τεχνική της RS-RARP είναι μια καινοτόμος τεχνική με καλύτερα αποτελέσματα στην εγκράτεια των ούρων, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες, συγκριτικά με την κλασσική προσπέλαση.
Αποτελεί ελκυστική επιλογή, και ήδη γίνεται μεγάλη συζήτηση για το αν η συγκεκριμένη τεχνική μελλοντικά αποτελέσει το «χρυσό κανόνα» στην ρομποτική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη.
Η διατήρηση της ανατομικής ακεραιότητας της περιοχής, ο μειωμένος χειρουργικός χρόνος, τα καλύτερα αποτελέσματα στην εγκράτεια και ενδεχομένως στη στύση, σε συνδυασμό με τα εφάμιλλά ογκολογικά αποτελέσματα συγκριτικά με τις υπάρχουσες τεχνικές ρομποτικής προστατεκτομής, καθιστούν τη RS-RARP, μια ενδιαφέρουσα επιλογή.
Μειονεκτήματα αποτελούν η δυσκολία στην εκμάθηση της και ότι είναι μια ‘απαιτητική’ χειρουργικά τεχνική, ιδιαίτερα σε σημαντικά παχύσαρκους ασθενείς, σε ασθενείς με μεγάλο μέσο λοβό ή με πολύ μεγάλο μέγεθος προστάτη (120cc), οπού περιορίζεται ο χώρος.

Γνωρίστε τον Ιατρό Δρ. Χρήστο Κομνηνό που υλοποιεί την Retzius-sparing στο Κέντρο μας.
Ουρολογος - Χειρουργος - Ανδρολογος, MD, MSc, PhD, FEBU
- Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (PhD)
- Διευθυντής Κέντρου Ρομποτικής και Προηγμένης Χειρουργικής Ουρολογίας και Ανδρολογίας Ιατρικού Κέντρου Αθηνών
- Εξειδικευθείς στη Ρομποτική και Λαπαροσκοπική Χειρουργική Ουρολογία στο Cleveland Clinic & Severance Hospital στις ΗΠΑ και Κορέα
- Πρωτοπόρος στην Ελλάδα και σε Παγκόσμιο επίπεδο στην Ρομποτική Ριζική Προστατεκτομή με τη τεχνική Retzius-sparing
- Περισσότερες από 1.500 Ρομποτικές & Λαπαροσκοπικές Επεμβάσεις